Home » Το Τμήμα » Ομιλία Πρόεδρου Τμήματος ΔΣΕ στην 1η Τελετή Ορκωμοσίας Αποφοίτων

 
 

Ομιλία Πρόεδρου Τμήματος ΔΣΕ στην 1η Τελετή Ορκωμοσίας Αποφοίτων

 

Κυρίες και κύριοι γονείς, συγγενείς και φίλοι των αποφοίτων μας,

Σε λίγη ώρα θα δώσετε τον όρκο του επιστήμονα και θα διαβείτε το κατώφλι που θα σας βγάλει στην κοινωνία.
Αγαπητοί πτυχιούχοι, σήμερα επιβραβεύονται οι κόποι και οι προσπάθειές σας σε όλα αυτά τα χρόνια της φοίτησής σας. Σας αξίζει λοιπόν ένα μεγάλο μπράβο και ευχές για μια πετυχημένη σταδιοδρομία και ευτυχία στη ζωή.
Σήμερα επίσης επιβραβεύονται οι αγώνες των γονιών σας που τόσο σας στήριξαν, και που σήμερα έχουν κάθε λόγο να σας καμαρώνουν συγκινημένοι και να αισθάνονται εξαιρετικά υπερήφανοι.

Σήμερα επιβραβεύονται και οι κόποι των Καθηγητών σας, που με ιδιαίτερη χαρά βλέπουμε στα πρόσωπά σας τις προσπάθειές μας να ευοδώνονται.

Δυστυχώς αναρωτιέμαι σε τι είδους κοινωνία σας ξεπροβοδίζω. Σε μια κοινωνία διαβρωμένη από την ανικανότητα, την κακοδιαχείριση, τα σκάνδαλα, τη βία, το μίσος και την καταστροφή;

Όμως, είναι παρήγορο το γεγονός ότι πάμπολλες φορές έχουμε βρεθεί σε δύσκολες καταστάσεις. Αλήθεια! Τι μάθαμε να κάνουμε σε τέτοιες καταστάσεις;

Όπως θα θυμάστε από τα πρώτα μας μαθήματα, όταν βρισκόμαστε σε δύσκολες καταστάσεις σε καταστάσεις κρίσης δεν σηκώνουμε αμήχανοι τα χέρια, δεν παραδινόμαστε, αλλά δρούμε και επιχειρούμε αλλαγές. Προσεγγίζουμε τα πράγματα από μιαν άλλη οπτική γωνία. Και εσείς γνωρίζετε πολύ καλά τους καινούργιους κόσμους που αναδύονται μέσα από τις αλλαγές, τους μετασχηματισμούς και την εύρεση διεξόδων στα «φαινομενικά» αδιέξοδα.
Ο Μάνος Χατζηδάκης το 1993, την τελευταία φορά που ανέβηκε στη σκηνή καταθέτοντας τις «σκέψεις και παρατηρήσεις του για το αναζωογονημένο φαινόμενο του Νεοναζισμού» μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Ο φασισμός στις μέρες μας φανερώνεται με δύο μορφές. ‘Η προκλητικός, με το πρόσχημα αντιδράσεως σε πολιτικά ή κοινωνικά γεγονότα, που δεν ευνοούν την περίπτωσή τους, ή παθητικός μες στον οποίο κυριαρχεί ο φόβος για ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Ανοχή και παθητικότηταλοιπόν. Κι έτσι εδραιώνεται η πρόκληση. Με την ανοχή των πολλών. Προτιμότερος ο αργός και σιωπηλός θάνατος από την αντίδραση του ζωντανού κι ευαίσθητου οργανισμού που περιέχουμε.

Το φάντασμα του κτήνους παρουσιάζεται ιδιαιτέρως έντονα στους νέους. Εκεί επιδρά και το marketing. Η επιρροή από τα ΜΜΕ ενός τρόπου ζωής που ευνοεί το εμπόριο. Κι όπως η εμπορία των ναρκωτικών ευνοεί τη διάδοσή τους στους νέους, έτσι και η μουσική, οι ιδέες, ο χορός και όσα σχετίζονται με τον τρόπο ζωής τους έχουν δημιουργήσει βιομηχανία με τεράστια και αφάνταστα οικονομικά ενδιαφέροντα. Και μη βρίσκοντας αντίσταση από μια στέρεη παιδεία όλα αυτά δημιουργούν ένα κατάλληλο έδαφος για να ανθίσει ο εγωκεντρισμός, η εγωπάθεια, η κενότητα και φυσικά κάθε κτηνώδες ένστιχτο στο εσωτερικό τους.

Προσέξτε το χορό τους με τις ομοιόμορφες στρατιωτικές κινήσεις, μακριά από κάθε διάθεση επαφής και επικοινωνίας. Το τραγούδι τους με τις συνθηματικές επαναλαμβανόμενες λέξεις, η απουσία του βιβλίου και της σκέψης από την συμπεριφορά τους και ο στόχος για μια άνετη σταδιοδρομία κέρδους και εύκολης επιτυχίας. Βιώνουμε μέρα με τη μέρα περισσότερο το τμήμα του εαυτού μας – που ή φοβάται ή δεν σκέφτεται, επιδιώκοντας όσο γίνεται περισσότερα οφέλη. Ώσπου να βρεθεί ο κατάλληλος “αρχηγός” που θα ηγηθεί αυτού του κατάπτυστου περιεχομένου μας. Και τότε θα ‘ναι αργά για ν’ αντιδράσουμε».

……Η μόνη αντιβίωση για την καταπολέμηση του κτήνους που περιέχουμε είναι η Παιδεία. Η αληθινή παιδεία και όχι η ανεύθυνη εκπαίδευση και η πληροφορία χωρίς κρίση και χωρίς ανήσυχη αμφισβητούμενη συμπερασματολογία. Αυτή η παιδεία που δεν εφησυχάζει ούτε δημιουργεί αυταρέσκεια στον σπουδάζοντα, αλλά πολλαπλασιάζει τα ερωτήματα και την ανασφάλεια…»

Εύχομαι, στους νέους απόφοιτους του Τμήματος Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού, να αμφισβητούν κριτικά, να σκέφτονται με αισιοδοξία και να καλλιεργούν τις αξίες της κοινωνίας και της επιστήμης. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα ευδοκιμήσετε στη ζωή σας επειδή είστε εργατικοί, με ικανότητες και γνώσεις. Βέβαια, τη σιγουριά μου αυτή τη στηρίζω και σ’ έναν ακόμη λόγο. Σχεδόν όλοι σας έχετε τη στήριξη της οικογένειάς σας σ’ αυτό το δύσβατο μονοπάτι.